Chlebek naan

Przepis dnia 2011-01-14
Chlebek naan
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: od-kuchni
Czym jest naan? Naan to rodzaj podpłomyka, chlebek o bardzo prostym przepisie, bardzo cienki o okrągłym kształcie. Można do niego dodać ziarna sezamu, czarnuszki, kminku lub zostawić bez posypki. Podawać na śniadanie - w wersji słodkiej, do obiadu, jako przegryzkę. U nas często możną spotkać kebab który jest podawany właśnie w czymś na kształt naan''''a.

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozrabiamy z 0,2 szklanki ciepłej wody, odstawiamy. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, pozostałą wodę, jogurt i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozrobione drożdże i zarabiamy ciasto. Odstawiamy je następnie na około 40 minut do 1h w ciepłe miejsce. Ja delikatnie rozgrzałam piekarnik, wyłączyłam go po chwili i zostawiłam w nim miskę z ciastem przykrytą ściereczką.Po godzinie wyjmujemy miskę z ciastek, które powinno podwoić swoją objętość - moje chyba nawet potroiło ;). Dodajemy do niego oliwę, sól oraz pozostałą mąkę i wyrabiamy. Ciasto nie powinno już kleić się do rąk. Odrywamy od niego małe lub większe kulki ( zależy to od tego jak duży chcemy uzyskać naan) i rozpłaszczamy je na podsypanym ziarnem sezamowym oraz czarnuszką blacie. Tak ozdobione placki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i zapiekamy przez około 25 min w temperaturze 180-200 stopni. Niestety nie posiadam pieca opalanego drewnem ani kamienia na którym takie naany oryginalnie są wypiekane.

  2. Zapraszam na http://od-kuchni.blog.pl

Komentarze do przepisu (12)

ewela1212 13 stycznia 2011
uwielbiam ten chlebek z czosnkiem i w wresji slodkiej tzw. peshwari naan. musze sprobowac twoja wersje
od-kuchni 13 stycznia 2011
Ewela1212 a czym masz może gdzieś zamieszczony przepis na słodką wersję. Chętnie również bym spróbowała :)
Annuar 13 stycznia 2011
Wykorzystam ten pomysł jako zamiennik do grzanek podawanych jako zakąska do sałatek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki