Chleb Żytni na zakwasie żytnim

Chleb Żytni na zakwasie żytnim
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Anney
Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!

Składniki

  • aktywny zakwas żytni z mąki żytniej razowej typu 2000 150g
  • mąka żytnia razowa 2000 150g
  • mąka żytnia chlebowa lub jasna typ 720 350g
  • woda przegotowana letnia 450ml
  • sól 1,5 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy zakwas, wodę i krótko wyrabiamy masę tylko do połączenia składników.

  2. Formę w której będziemy piec chleb wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilżamy lekko wodą (pędzelek lub dłoń).
    Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 4 godziny.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy lekko wodą, prószymy lekko mąką najlepiej przez sito. Robimy delikatne nacięcia ostrym nożem ( w moim przypadku był to nożyk do tapet ;)

  4. Chleb wkładamy na ok 40 minut do nagrzanego piekarnika.
    Wyjmujemy i dajemy chlebkowi odpocząć, wystudzić się.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 31 maja
Ale pyszny chlebuś :)
Anney 01 czerwca
Dziękuję ;) i zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam
pelen_brzuszek 02 czerwca
wygląda cudnie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • aktywny zakwas żytni z mąki żytniej razowej typu 2000 150g
  • mąka żytnia razowa 2000 150g
  • mąka żytnia chlebowa lub jasna typ 720 350g
  • woda przegotowana letnia 450ml
  • sól 1,5 łyżeczki
Składniki