Chleb z ziarenkami

Chleb z ziarenkami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dalijka
Pyszny chleb i łatwo się robi:)

Składniki

  • mąka krupczatka, 1 kg
  • Siemię lniane, 6 łyżek
  • łuskany słonecznik, 6 łyżek
  • otręby pszenne lub żytnie, 1 szklanka
  • sezam, 3 łyżki
  • pestki dyni, 2 łyżki
  • sól, 1,5 łyżki
  • cukier, 5łyżek lub 1,5 łyżki miodu
  • drożdże, 5 dag
  • woda, 1 litr

Przygotowanie

  1. Mąkę, ziarna i sól, cukier i pokruszine drożdże wymieszać dokładnie. zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 min.

  2. Wyrobić ponownie, można porządnie rozmieszać łyżką i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia, (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).

  3. Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC. Termoobieg przepis pochodzi z blogu mojewypieki.

Komentarze do przepisu (10)

athe 20 marca 2010
czy ten chlebek nie kruszy sie przy krojeniu?
dalijka 20 marca 2010
nie nie kruszy się:)
athe 21 marca 2010
postaram sie zrobic... jezeli tu w UK uda mi sie skompletowac skladniki ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka krupczatka, 1 kg
  • Siemię lniane, 6 łyżek
  • łuskany słonecznik, 6 łyżek
  • otręby pszenne lub żytnie, 1 szklanka
  • sezam, 3 łyżki
  • pestki dyni, 2 łyżki
  • sól, 1,5 łyżki
  • cukier, 5łyżek lub 1,5 łyżki miodu
  • drożdże, 5 dag
  • woda, 1 litr
Składniki