Chleb z garnka na maślance według Ewy Wachowicz

Chleb z garnka na maślance według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Domowy chleb pieczony w żeliwnym naczyniu. Przepis pochodzi z 438. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 600 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • sezam jasny i czarny
  • czarnuszka
  • siemię lniane
  • olej ryżowy do natłuszczenia garnka

Przygotowanie

  1. Maślankę lekko podgrzać. Przelać do miski. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i odstawić na 10-15 minut.

  2. Po tym czasie przesiać i wsypać mąkę. Wlać olej i letnią wodę. Posolić. Wsypać sezam, czarnuszkę i siemię lniane. Wymieszać łyżką. Wyrobić, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Żeliwny garnek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

  4. Stolnicę posypać mąką. Przełożyć ciasto i uformować bochenek. Wierzch posmarować wodą. Posypać czarnuszką i przełożyć do gorącego naczynia (garnek posmarować olejem ryżowym).

  5. Pod przykryciem piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec przez kolejne 30 minut.

Składniki
  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 600 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • sezam jasny i czarny
  • czarnuszka
  • siemię lniane
  • olej ryżowy do natłuszczenia garnka
Składniki