Chleb wieloziarnisty

Przepis dnia 2011-03-10
Chleb wieloziarnisty
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Doti87
Bardzo pyszny i mieciutki chlebek z duza iloscia ziaren :) Z przepisu chychodza 2 bochenki :)

Składniki

  • maka krupczatka, 1 kg
  • siemie lniane, slonecznik, po 6 lyzek
  • otreby pszenne lub zytnie, 1 szklanka
  • sezam, 3 lyzki
  • pestki dyni, 2 lyzki
  • sol, 1,5 lyzeczki
  • cukier, 5 lyzek
  • woda, 1 l
  • SWIEZE DROZDZE, 50 g

Przygotowanie

  1. Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

  2. Wyrobić ponownie ( ciasto nadal bedzie luzne) przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych( moga bys posypane otrebami). Odstawić do wyrosniecia ( ok 20-30 min, musi podwoic swoja objetosc)

  3. Piec okolo 1 h w 230 st C

Komentarze do przepisu (10)

wioleta333 30 listopada 2010
pięknie wyrośnięty .....
dusia5 02 grudnia 2010
Bardzo prosty przepis,po wygladzie widac ze chlebek bedzie smaczny.
dusia5 02 grudnia 2010
Bardzo prosty przepis,po wygladzie widac ze chlebek wspanialy.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • maka krupczatka, 1 kg
  • siemie lniane, slonecznik, po 6 lyzek
  • otreby pszenne lub zytnie, 1 szklanka
  • sezam, 3 lyzki
  • pestki dyni, 2 lyzki
  • sol, 1,5 lyzeczki
  • cukier, 5 lyzek
  • woda, 1 l
  • SWIEZE DROZDZE, 50 g
Składniki