Chleb rustykalny

Chleb rustykalny
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Rustykalny, wspaniały, smaczny. Po prostu idealny chleb przygotowany na zaczynie drożdżowym.

Składniki

  • ZACZYN:
  • pszenna mąka chlebowa (typ 650-850), 450g
  • woda (temp. pokojowa), 450g
  • drożdże suszone, 1/8 łyżeczki
  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • pszenna mąka chlebowa, 450g
  • woda, 170 ml
  • drożdże suche, 1,5 łyżeczki
  • sól, 1 płaska łyżka
  • cały zaczyn

Przygotowanie

  1. Składniki zaczynu wymieszać, szczelnie przykryć (folią spożywczą) i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

  2. Do większej miski przełożyć zaczyn, wsypać mąkę i wlać wodę. Wymieszać mikserem z hakiem prze 2 minuty. Ciasto odstawić szczelnie przykryte na pół godziny aby odpoczęło. Dodać drożdże i sól. Zmiksować z hakiem przez dwie minuty. Szczelnie przykryte ciasto odłożyć na 70 minut do wyrośnięcia, składając je w 20 i 50 minucie.

  3. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni (przy używaniu termoobiegu pod żadnym pozorem nie zmniejszać temperatury!). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który posypujemy równomiernie mąką. Z ciasta uformować dwa bochenki, obtoczyć w mące i ułożyć na blasze. Pozostawić na 15 minut do napuszczenia. Piec z parą (najłatwiej wykonać ją wodą w sprayu - 6 psiknięć) przez 35 minut. W 20 minucie pieczenia na około 10 sekund uchylić piekarnik, aby wypuścić parę. Zamknąć i kontynuować pieczenie. Jeśli chleb jest upieczony to będzie wydawał pusty odgłos po uderzeniu do w spód.

  4. [przepis z mojewypieki.blox.pl, zmodyfikowany]

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 02 maja 2010
Już wyobrażam sobie świeże masełko wchodzące w te chlebowe dziury w jeszcze ciepłej kromce takiego chleba...... Czytaj całość »
Już wyobrażam sobie świeże masełko wchodzące w te chlebowe dziury w jeszcze ciepłej kromce takiego chleba... Mniam, coś fantastycznego :)
wioleta333 02 maja 2010
pięknie wyrośnięty ten chlebek ,aż ślinka cieknie i tak jak mirabelka wspomniała masełko i niema lepszego... Czytaj całość »
pięknie wyrośnięty ten chlebek ,aż ślinka cieknie i tak jak mirabelka wspomniała masełko i niema lepszego śniadanka........
magdaniel 04 maja 2010
Mateusz gratulacje piekny ten Twoj chleb !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ZACZYN:
  • pszenna mąka chlebowa (typ 650-850), 450g
  • woda (temp. pokojowa), 450g
  • drożdże suszone, 1/8 łyżeczki
  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • pszenna mąka chlebowa, 450g
  • woda, 170 ml
  • drożdże suche, 1,5 łyżeczki
  • sól, 1 płaska łyżka
  • cały zaczyn
Składniki