Chleb razowy

Chleb razowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Pyszny, zdrowy chleb. Idealny na śniadanie.

Składniki

  • pszenna mąka chlebowa (typ 750), 700g
  • razowa mąka żytnia (typ 2000), 300g
  • sól, 20g
  • woda, 600ml
  • drożdże świeże, 25g

Przygotowanie

  1. Przygotować formę do pieczenia: 2 tortownice (fi 20cm) lub keksówka o dł. 40 cm. Wysmarować masłem i posypać otrębami.

  2. Obie mąki wymieszać z solą. Wodę podgrzać i rozmieszać w niej drożdże. Wlać do mąki i mikserem mieszać ciasto, aż powstanie jednolita konsystencja. Teraz rękę posmarować olejem (ciasto może się lekko kleić) i zacząć je wyrabiać przez 10-15 minut. Odłożyć do wyrośnięcia na około 40 minut.

  3. Po tym czasie ciasto zgnieść i przełożyć do formy (form). Odstawić na kolejne 30 minut.

  4. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (nie polecam termoobiegu) i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 185 st i piec jeszcze 45 minut.

Komentarze do przepisu (2)

milusia1604 22 lutego 2010
Czy makę chlebową kupię w tych popularnych sklepach pod taką samą nazwą?
AnnaKowalczyk 28 grudnia 2015
Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się... Czytaj całość »
Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!
Składniki
  • pszenna mąka chlebowa (typ 750), 700g
  • razowa mąka żytnia (typ 2000), 300g
  • sól, 20g
  • woda, 600ml
  • drożdże świeże, 25g
Składniki