Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, zdrowy chleb. Idealny na śniadanie.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7788
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7788
Składniki
Przygotować formę do pieczenia: 2 tortownice (fi 20cm) lub keksówka o dł. 40 cm. Wysmarować masłem i posypać otrębami.
Obie mąki wymieszać z solą. Wodę podgrzać i rozmieszać w niej drożdże. Wlać do mąki i mikserem mieszać ciasto, aż powstanie jednolita konsystencja. Teraz rękę posmarować olejem (ciasto może się lekko kleić) i zacząć je wyrabiać przez 10-15 minut. Odłożyć do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto zgnieść i przełożyć do formy (form). Odstawić na kolejne 30 minut.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (nie polecam termoobiegu) i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 185 st i piec jeszcze 45 minut.