chleb pszenno-żytni

chleb pszenno-żytni
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
chleb z wierzchu można posypać czym się chce, ja tym razem posypałam otrębami, czarnuszką, kminkiem, siemieniem lnianym, słonecznikiem i dynią pychotka :)

Składniki

  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/2 litra wody

Przygotowanie

  1. Mleko z dodatkiem cukru lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i zostawić do wyrośnięcia. Obie mąki wymieszać w misce, następnie dodać mleko z drożdżami, sól, wodę i dobrze wyrobić. Gdy ciasto wyrośnie uformować chleb, przełożyć do wysmarowanej foremki i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec godzinę w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (13)

Konto usunięte 14 marca 2013
Anetko, wygląda pysznie, powiedz mi czy mąka żytnia przemiał 2000? ile czasu tak mniej więcej rósł? 6ka i czy... Czytaj całość »
Anetko, wygląda pysznie, powiedz mi czy mąka żytnia przemiał 2000? ile czasu tak mniej więcej rósł? 6ka i czy mogłabym upiec z połowy składników w standardowej keksówce, czy taka foremka nie będzie za mała? ://
anetas197601 14 marca 2013
Witaj po dłuższej przerwie :)) Tak mąka typu 2000, rósł ok 2 godzin bo zajęłam się robotą i zapomniałam o... Czytaj całość »
Witaj po dłuższej przerwie :)) Tak mąka typu 2000, rósł ok 2 godzin bo zajęłam się robotą i zapomniałam o nim :) spokojnie możesz zrobić go z połowy porcji w keksówce, ja tym razem dla odmiany zrobiłam w tortownicy :) Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)))
Konto usunięte 14 marca 2013
no właśnie Anetko, stęskniłyśmy się za Tobą, dobrze, że już jesteś :)))) oki, to ja jutro zabieram się z... Czytaj całość »
no właśnie Anetko, stęskniłyśmy się za Tobą, dobrze, że już jesteś :)))) oki, to ja jutro zabieram się z rana za chlebek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/2 litra wody
Składniki