chleb pełnoziarnisty

chleb pełnoziarnisty
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
pyszny :)

Składniki

  • 20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg otręb owsianych
  • garść słonecznika
  • garść siemienia lnianego
  • garść dyni
  • 20 dkg zakwasu żytniego
  • 15 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300-400 ml letniej wody

Przygotowanie

  1. wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać zakwas i letnią wodę tylko wody nie wlewać od razu całej tylko w miarę potrzeby, ,żeby ciasto nie było zbyt rzadkie ani zbyt twarde, wyrobić mikserem (końcówki haki). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przełożyć do keksówki i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika, w piekarniku umieścić naczynie z wodą. Piec w 180 stopniach godzinę. Smacznego

Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 26 marca 2013
Ale Ci to pieczywko pięknie wychodzi. Zjadła bym taki chlebuś. Pewnie smakuje bosko:-))) Zabieram sobie przepis,... Czytaj całość »
Ale Ci to pieczywko pięknie wychodzi. Zjadła bym taki chlebuś. Pewnie smakuje bosko:-))) Zabieram sobie przepis, zakwas Twój też już mam:-)) Zostawiam piąteczkę taką okrąglutką i dużą. Pozdrawiam
dianasc 27 marca 2013
Po co psuc smak drożdżami ,zakwas w zupełnosci wystarcza ,efekt jest taki sam .
anetas197601 27 marca 2013
Maderko dziękuję :) Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg otręb owsianych
  • garść słonecznika
  • garść siemienia lnianego
  • garść dyni
  • 20 dkg zakwasu żytniego
  • 15 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300-400 ml letniej wody
Składniki