chleb mieszany

chleb mieszany
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
na zdjęciu tego tak nie widać ale chleb wyszedł bardzo ciemny :))

Składniki

  • 20 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 20 dkg mąki pszennej typ 550
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szkl. zakwasu
  • ok 400 ml. wody
  • ziarna wg uznania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto. Przy wyrabianiu ilość wody trzeba sobie regulować żeby ciasto nie było zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia. Keksówkę wyłożyć papierem pergaminowym i przełożyć wyrośnięta ciasto. Rękę zmoczyć wodą i wyrównać powierzchnię chleba. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach 60 minut. Smacznego

Komentarze do przepisu (3)

rosse 18 marca 2013
Zrobię go na pewno,taki chlebek to miód malina:))
ola100 18 marca 2013
chlebek wyglada pysznie pewnie i tak smakuje ale z kad wziasc zakwas???
anetas197601 18 marca 2013
Olu na moim profilu znajdziesz przepis na zakwas :)) Dzięki pozdrawiam
Składniki
  • 20 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 20 dkg mąki pszennej typ 550
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szkl. zakwasu
  • ok 400 ml. wody
  • ziarna wg uznania
Składniki