Chleb domowej roboty

Chleb domowej roboty
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Tosca
Cóż może być lepszego, niż bochenek swojskiego, pachnącego chleba naszego powszedniego? :)

Składniki

  • mąka, 0,5 kg
  • oliwa, 2 łyżki
  • drożdże + woda, 0,5 kostki
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1 łyżka
  • dowolne ziarenka lub otręby jeśli ktoś lubi, zależnie od upodobań

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę (ja używam Tupperware, więc ciasto od razu w niej wyrasta), dodajemy oliwę i sól. W szklance rozrabiamy drożdże w ciepłej (nie gorącej!) wodzie z cukrem. Jak zaczną "bąblować" wlewamy do miski. Całość mieszamy dłonią z rozcapierzonymi palcami, aż składniki z grubsza sie połączą. Wtedy dodajemy ziarenka i wyrabiamy ciasto przez energiczne rozciąganie (będzie więcej powietrza niż przy tradycyjnym ugniataniu).

  2. Gotową kulę ciasta zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy i smarujemy wodą, posypujemy ziarenkami. Pieczemy ok godziny (po 15-20 minutach pieczenia obniżamy temperature do 200). Smacznego!

Komentarze do przepisu (30)

klaudyna1957 27 czerwca 2009
piękny chlebek,nigdy jeszcze nie piekłam może się skuszę.
betaww 28 czerwca 2009
NO NO TOSCA I PO KIM TY JESTES TAKA ZDOLNA? CO TO ZA MĄKA TA "TUPPERWARE' " NA NASZEJ "WSI " NIGDY JEJ NIE WIDZIAŁAM
Tosca 28 czerwca 2009
To nie mąka, tylko miska, taka specjalna do ciasta, szczególnie drożdżowego. Nie ma obawy przed przeciągami i... Czytaj całość »
To nie mąka, tylko miska, taka specjalna do ciasta, szczególnie drożdżowego. Nie ma obawy przed przeciągami i ciasto jest zawsze udane. :) A zdolna jestem po mamusi... ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 0,5 kg
  • oliwa, 2 łyżki
  • drożdże + woda, 0,5 kostki
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1 łyżka
  • dowolne ziarenka lub otręby jeśli ktoś lubi, zależnie od upodobań
Składniki