Chleb - bez zagniatania

Chleb - bez zagniatania
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: raksaksa1
Najprostszy na świecie przepis na chleb, bez zagniatania, wyrastania, tylko wymieszaj i upiecz:))))

Składniki

  • 1 kg maki pszennej (można zastapić razową grubo mieloną, ale chleb nie wyrasta tak ładnie i jest "ciężki") na zdjęciu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki otrąb
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 litr wody
  • 10 dkg drożdży
  • 2 łyżki miodu (lub mniej żeby nie miał słodkawego posmaku) ale to wg upodobania
  • 2-3 łyżeczki soli (takie dosyć solidne)

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z solą i wymieszać z wodą i miodem.

  2. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać płyn i wymieszać łyżką. Nie trzeba wyrabiać !

  3. Przełożyć do 2 długich foremek (takich jak do keksu) wysmarowanych tłuszczem i posypanych otrębami (ale nie trzeba koniecznie posypywać).

  4. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 20 minut, po tym czasie posmarować wierzchy chlebków masłem i piec dalej w temp. 200 stopni przez około 40 min. Po upieczeniu zostawić w foremkach do wystygnięcia (wtedy będzie wilgotny), albo wyjąć z foremek (wtedy będzie chrupiący).

  5. Taki chlebek można jeść nawet przez tydzień. Porcja która podałam jest raczej na większą imprezę, ja zwykle piekę z połowy składników :) Smacznego :))))

Komentarze do przepisu (21)

ewaczek75 20 października 2009
Wlasnie upieklam kolejny bochenek ....
ten przepis jest super! Bardzo dziekuje!
raksaksa1 20 października 2009
Dla mnie rewelacyjny bo każdy przepis, który zawiera drożdże nie wychodzi mi:)))cieszę się, że smakuje.... Czytaj całość »
Dla mnie rewelacyjny bo każdy przepis, który zawiera drożdże nie wychodzi mi:)))cieszę się, że smakuje. Proponuje eksperymentować z różnymi mąkami:)))pozdrawiam
lalka30 02 listopada 2009
Witam :)) chleb upiekłam jest smakowity i bardzo łatwy w przygotowaniu a o to właśnie chodzi !!! wszystkim... Czytaj całość »
Witam :)) chleb upiekłam jest smakowity i bardzo łatwy w przygotowaniu a o to właśnie chodzi !!! wszystkim polecam !!! Wielkie dzięki !!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg maki pszennej (można zastapić razową grubo mieloną, ale chleb nie wyrasta tak ładnie i jest "ciężki") na zdjęciu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki otrąb
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 litr wody
  • 10 dkg drożdży
  • 2 łyżki miodu (lub mniej żeby nie miał słodkawego posmaku) ale to wg upodobania
  • 2-3 łyżeczki soli (takie dosyć solidne)
Składniki