Chleb bananowy

Chleb bananowy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Idealny dla dzieci i dorosłych. Super smakuje zarówno sam jak i posmarowany dżemem albo masłem orzechowym.

Składniki

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 55 g masła
  • 1 jajko
  • 85 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 240 g mąki tortowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy banany i widelcem rozdrabniamy na puree. Dodajemy rozpuszczone masło (ostudzone), następnie jajko, ekstrakt z wanilii, cukier oraz szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy widelcem do połączenia składników.

  2. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Do soku z cytryny dodajemy wodę sodową oraz razu dodajemy do masy. Całość mieszamy. Powstanie nam ciasto jak na babeczki. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przelewamy przygotowane ciasto i pieczemy 45 min w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie upewniamy się że chlebek jest gotowy wkładając długi patyczek w ciasto, jeśli jest po wyjęciu suchy ciasto jest gotowe.

Składniki
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 55 g masła
  • 1 jajko
  • 85 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 240 g mąki tortowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki