Chleb

Chleb
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Pyszny i łatwy chleb. Po upieczeniu chleb waży około 1 kilograma.

Składniki

  • mleko, 400ml
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1,5 łyżeczki
  • drożdże, 20g
  • Mąka pszenna, 330g
  • mąka pszenna razowa, 160g
  • mąka żytnia, 160g
  • olej, 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Mieszamy. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.

  2. Do miski wsypujemy wszystkie mąki wylewamy masę mleczno-drożdżową, dolewamy olej i wsypujemy sól. Miksujemy mieszadłami "świderkami" przez ok. 8 minut. Ciasto może się trochę kleić. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

  3. Po tym czasie przełożyć do prostokątnej foremki i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  4. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po 5 minutach zwiękaszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 50 minut. Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą skórkę na 7 minut przed końcem pieczenia włączamy tylko górną grzałkę (jeśli mamy piekarnik elektryczny). W piekarniku powinno być naczynie żaroodporne z wodą.

  5. UWAGI: Ja jako "ciepłego miejsca" używam piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni. Wkładam tam ciasto i zostawiam uchylone drzwiczki.

Komentarze do przepisu (10)

annawk 01 września 2009
świetny pomysł z tym "ciepłym miejscem", na pewno skorzystam
fionka 01 września 2009
Mateusz,jestem fanką Twoich przepisów!!!
madziak 29 września 2009
Z masełkiem taki chlebek to poezja ;) Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mleko, 400ml
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1,5 łyżeczki
  • drożdże, 20g
  • Mąka pszenna, 330g
  • mąka pszenna razowa, 160g
  • mąka żytnia, 160g
  • olej, 1 łyżka
Składniki