Chipsy solone.

Chipsy solone.
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś mnie wzięło na wszystko domowe nie wiem czemu ale jakoś tak wyszło, przygotowałam oprócz pieczeni także chipsy ziemniaczane solone. podpatrzyłam w telewizji na szybkie chipsy sposób i stwierdziłam że je wypróbuje tylko według nich za bardzo posolili ja jednak podam wam przepis według mnie. Myślę że każdemu się spodoba tym bardziej że one są domowe a nie kupne.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki soli drobnej,
  • 600 ml wody,
  • 1 szklanka oleju (szklanka poj. 210 ml).

Przygotowanie

  1. Przygotować ziemniaki obrać je i dokładnie umyć. Odlać wodę a ziemniaki zetrzeć na tarce przeznaczonej do plasterków. Jak już mamy starte wszystkie przygotowane ziemniaki wtedy dodać sól i wlać sześćset ml wody.

  2. Gdy mamy już wlaną wodę do plasterków na chipsy, całość dokładnie wymieszać łyżką i tak przygotowane pozostawić na pół godziny. Gdy plasterki ziemniaczane na chipsy odstały już swój czas, wtedy przelać je na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody, jeśli będą za słone można lekko przepłukać.

  3. Jak już plasterki na chipsy ociekły z nadmiaru wody, na głębszą patelnię wlać olej rozgrzać go. Gdy olej jest już dość rozgrzany wkładać po kilka sztuk plasterków ziemniaczanych i smażyć na średnim ogniu na ładny rumiany kolor. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. ( Broń boże nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ wtedy nie będą chipsy a ciapa ziemniaczana ).

  4. Chipsy wyszły super chrupiące dosłownie jak kupne tyle że o wiele smaczniejsze, ja swoje niestety przesoliłam ale podałam przepis prawidłowy nie przesolony bo ja dałam 5 łyżek soli i okazało się za dużo i to wiele za dużo. Polecam domowe chipsy choćby dla dzieci które przecież uwielbiają chipsy czyż nie ?

Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki soli drobnej,
  • 600 ml wody,
  • 1 szklanka oleju (szklanka poj. 210 ml).
Składniki