Chipsy solone

Chipsy solone
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Do pochrupania na wieczory zbliżającego się weekendu

Składniki

  • Ziemniaki 2 szt. (duże)
  • Olej/oliwa z oliwek
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy je obieraczką do warzyw bądź nożem w cieniutkie plasterki.

  2. Do garnka wlewamy olej/oliwę z oliwek (ok. 1/3 garnka). Wstawiamy go na średni ogień i rozgrzewamy. Wrzucamy po kilka plasterków ziemniaków i smażymy, aż się zarumienią.

  3. Usmażone chipsy wyjmujemy za pomocą łyżki cedzawkowej i układamy na talerze wyścielone ręcznikiem papierowym (aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu z chipsa). Następnie przekładamy chipsy do dużej miski. Postępujemy tak, aż do wykorzystania wszystkich plasterków ziemniaczanych.

  4. Gotowe chipsy, które znajdują się w misce, solimy i dokładnie mieszamy (zamiast soli można użyć innych przypraw, np. papryki słodkiej mielonej).

Komentarze do przepisu (4)

Futka 06 marca 2015
Świetny i praktyczny przepis :)
izek 06 marca 2015
Dziękuję :)
kstr54 27 września 2015
swietny pomysl!!pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziemniaki 2 szt. (duże)
  • Olej/oliwa z oliwek
  • Sól
Składniki