Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Propozycja na zdrowe i smaczne chipsy jabłkowe, które są idealne na przekąskę oraz świetnie wpływają na nasz układ trawienny, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Chipsy jabłkowe to dobra i zdrowa alternatywa dla sklepowych chipsów ziemniaczanych.

Składniki

  • Jabłka

Przygotowanie

  1. Do przygotowania tych chipsów użyłam suszarki do grzybów oraz owoców i śmiało mogę powiedzieć, że ten sposób przygotowania sprawia, że chipsy świetnie smakują - są chrupkie, idealnie kruche, ale nie twarde.

    Aby przygotować chipsy, najpierw dokładnie myjemy jabłka, przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Jabłek nie obieramy ze skórki, gdyż jest ona bardzo cenna, dzięki zawartości pektyn i witamin.

    Jabłko kroimy na pół-krążki. Ich grubość wybieramy wedle upodobań. Ja kroję troszkę grubsze plastry, a jeśli zdecydujemy się nataką grubość, musimy wydłużyć czas suszenia jabłek.

  2. Przygotowane pół-krążki układamy w koszach suszarki. Plasterki możemy także posypać cynamonem. A teraz musimy uzbroić się w cierpliwość...

    Gdy minie kilka godzin, możemy zacząć chrupanie :)

  3. Gotowe chipsy przechowujemy w słoiku lub metalowej puszce.

  4. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (7)

Joanna116 12 stycznia 2015
Smaczne i zdrowe :-)
monikagotuje 12 stycznia 2015
Ciekawe,rozwiąznie i do tego jakie smaczne:)
Konto usunięte 12 stycznia 2015
są świetne,też tak robimy:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Jabłka
Składniki