Chees-y, czyli ażurowe chipsy z sera

Chees-y, czyli ażurowe chipsy z sera
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Chillnezka
Szybka przekąska, która może być albo samodzielnym gwoździem programu, albo dodatkiem do zup kremów czy sałatek. Wystarczy tylko dowolny gatunek żółtego sera, tarka o drobnych oczkach i rozgrzany piekarnik. W sumie kilkanaście minut i Wasze chees-y są gotowe. Moje powstały o poranku, przed wyjściem do pracy.

Składniki

  • 150 g (lub więcej) dowolnego żółtego sera w kawałku; najlepsze są twarde, typu parmezan

Przygotowanie

  1. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przygotować blachę z papierem do pieczenia.
    Nakładać na papier formując krążki o dowolnej średnicy i wysokości około 0,5 cm, lekko docisnąć dłonią. Zachować odstęp około 3 cm między porcjami.
    Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza do 15 minut, żeby chipsy się nie spaliły, a jedynie zezłociły, inaczej będą gorzkie.
    Delikatnie ściągnąć z blachy na ręcznik papierowy lub papier śniadaniowy, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 19 grudnia 2017
Taki ser jest mi/nam znany i często go robimy, gdy nic się nie chce, a mamy fajny film do obejrzenia xD
Maudie 19 grudnia 2017
Super chrupadełka :)
Chillnezka 19 grudnia 2017
Ja też lubię :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g (lub więcej) dowolnego żółtego sera w kawałku; najlepsze są twarde, typu parmezan
Składniki