Chaczapuri-chlebek gruziński

Chaczapuri-chlebek gruziński
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: EWAM45
Chaczapuri to pyszny gruziński chlebek z serem.

Składniki

  • Ciasto: 25 dag maki pszennej 10 dag, drożdży szczypta soli szczypta cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • Nadzienie: 25 dag sera mozzarella 10 dag sera gouda 15 dag sera fetta

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzamy niewielką ilością ciepłego mleka z odrobiną soli i cukru. Kiedy podrosną dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłym mlekiem i jogurtem i wyrabiamy na szklistą masę, w między czasie dodajemy olej. Ciasto powinno odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dobre ciasto jest leciutkie , rozciągające się.

    Sery ścieramy na tarce lub rozkruszamy w przypadku sera fetta. Łączymy ze sobą najlepiej dłonią. Robimy cztery kule.

    Ciasto dzielimy na cztery porcje. Każda lekko rozwałkowujemy, środek zostawimy grubszy.

    Kładziemy ser, zlepiamy tworząc kulę, którą następnie rozpłaszczamy na grubość około jednego centymetra.

    Tak przygotowany chlebek możemy piec ok 15 min w nagrzanym do 220 stopni C w piekarniku lub możemy smażyć na suchej patelni z obu stron. W moim przypadku chaczapuri było pieczone. Po upieczeniu delikatnie smarujemy masłem.

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 27 kwietnia 2017
I feta?!? Gruzja...Grecja?
Składniki
  • Ciasto: 25 dag maki pszennej 10 dag, drożdży szczypta soli szczypta cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • Nadzienie: 25 dag sera mozzarella 10 dag sera gouda 15 dag sera fetta
Składniki