Cebulowo-serowy sos

Cebulowo-serowy sos
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz14
Idealny sos do potraw z Grilla oraz przekąsek.

Składniki

  • masło, 1 łyżka
  • cebula, 15 dag
  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • szklanka bulionu, 1 ½
  • żółty ser, 10 dag
  • sól, Do smaku
  • pieprz, Do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zrumienić na maśle. Następnie dodać mąkę pszenną, razem wymieszać i jeszcze chwile smażyć. Dodać zimny (letni) bulion, razem wymieszać i zagotować. Lekko ostudzić i zmiksować blenderem.

  2. Żółty ser zetrzeć na tace o dużych oczkach. Dodać do sosu i podgrzewać na małym ogniu, aż ser się roztopi i zagęści sos. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym ciepłym sosem polewać np. kotlety, gołąbki lub makaron.

  3. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Annuar 11 maja 2012
Pycha, smaczne, proste i przydatne :)
jonita 25 sierpnia 2012
super przepis!
Składniki
  • masło, 1 łyżka
  • cebula, 15 dag
  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • szklanka bulionu, 1 ½
  • żółty ser, 10 dag
  • sól, Do smaku
  • pieprz, Do smaku
Składniki