Cebularze

Cebularze
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: rossi
Cebularze jest to regionalne danie Lubelszczyzny. Są to pieczone placki z cebulą i makiem. Smaczne na ciepło i na zimno, z dodatkami i bez (np. z masłem).

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 30 g drożdży
  • pół litra ciepłej wody
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 6 łyżek oleju
  • 1 kg mąki
  • Wierzch cebulowy:
  • 2-3 cebule
  • 2-3 łyżki niebieskiego maku
  • łyżka oleju
  • jajo do posmarowania

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do misy a następnie dodajemy sól, cukier i olej. Wszystko to mieszamy łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste dokańczamy wyrabianie ręką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

  2. Na farsz obieramy cebulę i kroimy w piórka lub kostkę, zasypujemy makiem, szczyptą soli i łyżką oleju. Dokładnie mieszamy, by piórka cebuli oddzieliły się. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części i pięścią ugniatamy placki. Na wysmarowanej tłuszczem blachę układać placki. Na środku każdego placka wykładamy farsz cebulowy a brzegi każdego placka smarujemy rozmąconym jajem. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 30 g drożdży
  • pół litra ciepłej wody
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 6 łyżek oleju
  • 1 kg mąki
  • Wierzch cebulowy:
  • 2-3 cebule
  • 2-3 łyżki niebieskiego maku
  • łyżka oleju
  • jajo do posmarowania
Składniki