Cebulaki

Cebulaki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KasiaSar
Cebulaki to pyszne bułeczki z cebulą, które po raz pierwszy jadłam na Podkarpaciu, w rodzinnych stronach mojego męża. Dzisiaj wersja urozmaicona, oprócz cebuli dodałam jeszcze kiełbasę i żółty ser. Mam nadzieję, że Wam posmakują :-).

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • Farsz:
  • 2 łyżki oleju keczupu + 4 łyżki wody
  • 150 g żółtego sera
  • 2 pęta dobrej kiełbasy
  • 4 - 5 cebul
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kminku lub maku

Przygotowanie

  1. Szklanka - 250 ml

    Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać wodę, wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać troszkę z mąką i pozostawić do "ruszenia" na 10 minut. Dodać resztę wody i składniki dokładnie wymieszać. W trakcie wyrabiania ciasta dodać olej. Wyrabiać ciasto, aż do momentu gdy będzie odchodzić od boków miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

    W międzyczasie cebulę obrać, umyć i pokroić w cienkie krążki. Na patelnię dać łyżkę oleju, cebulę i smażyć, aż cebula się zezłoci. Następnie cebulę podlać wodą i doprawić według uznania solą i pieprzem. Dusić bez przykrywki, aż do zagotowania się wody, przestudzić. Kiełbasę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce oleju. Ser zetrzeć na tarce. Keczup rozrobić z wodą, żeby powstała płynna konsystencja.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować z nich kulki i każdą z nich rozwałkować. Pozostawić do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte bułeczki lekko rozpłaszczyć i w każdej zrobić wgłębienie na nadzienie, można do tego użyć szklanki maczanej w mące. Każdy placuszek posmarować keczupem.

    Można zrobić różne wersje bułeczek. Pierwsza to keczup, cebula i ser żółty. Druga wersja to keczup, cebula, kiełbasa i ser żółty. Oczywiście można zrobić tradycyjne tylko z samą cebulą. Wtedy ciasto należy posmarować rozbełtanym białkiem i na każdym ułożyć przygotowaną wcześniej, wystudzoną cebulę. Na koniec ranty bułeczek obsypać makiem lub kminkiem.

    Cebulaki pozostawić do wyrośnięcia na około 15 -20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Cebulaki piec 20 -25 minut (funkcja góra - dół). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy są dobre. Podawać ciepłe, choć na zimno też są pyszne.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

smaker 27 lipca
Pyszna przekąska :)!
KasiaSar 28 lipca
Tak zdecydowanie, zachęcam do wypróbowania :-)
Dziękuję za komentarz !
Składniki
  • Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • Farsz:
  • 2 łyżki oleju keczupu + 4 łyżki wody
  • 150 g żółtego sera
  • 2 pęta dobrej kiełbasy
  • 4 - 5 cebul
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kminku lub maku
Składniki