Carpaccio z buraka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Carpaccio z buraka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Carpaccio to w oryginalnej, włoskiej wersji bardzo cienkie plastry surowej wołowiny podawane z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Takie carpaccio można przygotować również z warzyw czy ryb. Ja ze względu na porę roku postanowiłam przygotować je z buraków, które ugotowałam na parze. Do tego ser pleśniowy oraz orzechy włoskie, które doskonale się uzupełniają. Dodatkowo do ozdoby talerza użyłam sałaty strzępiastej, ponieważ akurat taką miałam w lodówce jednak ze względu na walory smakowe bardziej polecam do carpaccio rukolę, ponieważ ma lekko orzechowy aromat. Takie carpaccio może stanowić lekką i smaczną przystawkę podczas spotkania ze znajomymi, kolację czy przekąskę do pracy.

Składniki

  • 2 buraki, ugotowane na parze lub upieczone w piekarniku
  • 100g sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów laskowych
  • kilka liści sałaty lub 2 garści rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Buraka gotujemy do miękkości lub pieczemy w piekarniku, studzimy. Na talerzu układamy sałatę lub rukolę.

  2. Zimne buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w kółko na sałacie, na buraki kruszymy ser pleśniowy, posypujemy orzechami laskowymi. Gotowe carpaccio oprószamy solą, pieprzem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 23 października 2019
Lubię potrawy z burakami :)
Maudie 23 października 2019
Świetne połączenie smaków:)
Składniki
  • 2 buraki, ugotowane na parze lub upieczone w piekarniku
  • 100g sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów laskowych
  • kilka liści sałaty lub 2 garści rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Składniki