Carpaccio Wersja I

Carpaccio Wersja I
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Carpacio wołowe w mojej ulubionej wersji

Składniki

  • polędwica wołowa 10d na osobę lub
  • :) gotowe opakowanie pokrojonej wołowiny
  • Pesto 2 łyżki
  • Kapary łyzka
  • pieczarki 2 szt
  • starty parmezan 2 łyżki / czasami jest w opakowaniu
  • Oliwa z oliwek
  • pieprz grubo mieloly
  • cytryna 1 szt
  • pieczywo
  • maseło ziołowe: masło, wycisniety ząbek czosnku
  • masło, wycisniety ząbek czosnku
  • Pieprz i sól
  • keperek i szcypiorek posiekany.
  • starta skórka z cytryny
  • Rzeżucha /rukola

Przygotowanie

  1. Najbardziej lubię tą włoską przystawkę na kolację. Carpacio polane oliwą i sokiem z cytryny, z kaparami i pesto tworzą doskonałą kompozycję. Do tego pieczywo...

    Najpierw mieszam wszystkie składniki masła ziołowego.
    Podsmażone na suchej patelni, pocięte w plasterki, pieczywo smaruje naciętym czosnkiem.

  2. Na talerzu układam plasterki mięsa, środek smaruję pesto, układam na nim pocięte cienko pieczarki (mogą być też świeże borowiki :)
    Równomiernie rozsypuję kapary, Całość posypuję grubo zmielonym pieprzem, wiórkami parmezanu i na końcu polewam oliwą. Dobrze komponuje się ze smakiem rzeżuchy.

  3. Pokrojoną cienko wołowinę można już kupić w niektórych sklepach. spróbowałam i też życzę smacznego!

Komentarze do przepisu (18)

Nevermore 07 lutego 2018
Biorę i uciekam, bo jeszcze, "ktoś" mnie złapie xD
fafiatko 07 lutego 2018
hihihi, nie bede łapać :)
konhambos 07 lutego 2018
Biore przepis w ciemno, bo uwielbiam carpaccio :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • polędwica wołowa 10d na osobę lub
  • :) gotowe opakowanie pokrojonej wołowiny
  • Pesto 2 łyżki
  • Kapary łyzka
  • pieczarki 2 szt
  • starty parmezan 2 łyżki / czasami jest w opakowaniu
  • Oliwa z oliwek
  • pieprz grubo mieloly
  • cytryna 1 szt
  • pieczywo
  • maseło ziołowe: masło, wycisniety ząbek czosnku
  • masło, wycisniety ząbek czosnku
  • Pieprz i sól
  • keperek i szcypiorek posiekany.
  • starta skórka z cytryny
  • Rzeżucha /rukola
Składniki