Caprese zawijane w prosciutto

Caprese zawijane w prosciutto
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Caprese zawijane w prosciutto, bardzo prosta praktyczna przekąska. Jako kreatywny w swej prostocie caprese rolls, na śniadaniową czy kolacyjną kanapkę, również sprawdzi się świetnie.

Składniki

  • Szynka Prosciutto - 5 plasterków
  • Pomidor
  • Mozzarella – duża kulka
  • Rukola - spora garść
  • Bazylia – 10 lub więcej listków
  • Świeżo mielony pieprz
  • Biały sezam - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Pomidora i mozzarellę pokrój na równe 5 plasterków. W pomidorze omiń cienkie końcówki.

  2. Ułóż plasterki szynki prosciutto pojedynczo na desce czy blacie.
    Na każdym plasterku, nałóż kilka listków świeżej rukoli.

  3. Kolejno na rukoli ułóż po plasterku mozzarelli i pomidora.

  4. Skrop wszystko oliwą z oliwek, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

  5. Dołóż po kilka listków świeżej bazylii i zwiń w rulon.

  6. Serwuj posypane białym sezamem.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 20 lipca
Pyszotka;)
GlobusKulinarny 20 lipca
Dziękuję bardzo :)
rosynka 20 lipca
Ciekawy pomysl!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Szynka Prosciutto - 5 plasterków
  • Pomidor
  • Mozzarella – duża kulka
  • Rukola - spora garść
  • Bazylia – 10 lub więcej listków
  • Świeżo mielony pieprz
  • Biały sezam - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek
Składniki