Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł zaczerpnięty z programu Jakubiak lokalnie. Kiedyś oglądałem i w miarę moich "zdolności" do pamiętania :) postanowiłem przyrządzić taką oto kolację. Muszę przyznać ,że bardzo pyszna...szczególnie sałata z dressingiem truskawkowym. Polecam.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27472
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1203
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27472
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1203
Składniki
Z każdego sera odkrawamy „wieczko”. Jabłko obieramy ,usuwamy gniazda nasienne ,kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy miąższ wanilii i świeżo mielony kolorowy pieprz. Mieszamy i wykładamy na każdy ser. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120°C ,do czasu kiedy zacznie „bulgotać”. W tym czasie obieramy gruszkę i kroimy ją na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek miodu z odrobiną wody ,tymiankiem i rozmarynem. Karmelizujemy chwilę gruszki ,po czym wykładamy na pergamin (osobno ,żeby się nie posklejały). Truskawki obieramy z szypułek ,myjemy i osączamy. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy na suchą patelnię ,dodajemy posiekaną miętę ,cukier i zalewamy odrobiną soku z granata (można użyć z limonki). Dusimy ,aż truskawki nam się rozpadną (można przyśpieszyć proces rozgniatając widelcem) ,redukujemy sos by był lekko gęstawy. Sałatę płuczemy ,osuszamy. Dodajemy gruszkę ,polewamy dressingiem truskawkowym i mieszamy. Podajemy z ciepłym serem.