Camembert w cieście francuskim

Camembert w cieście francuskim
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: basiliana
Efektowne i pyszne danie, które nie wymaga wiele pracy i czasu. Chrupiące ciasto świetnie komponuje się z delikatnym, lekko płynnym serkiem i słodkawą śliwką.

Przygotowanie

  1. Z ciasta francuskiego wyciąć dwa koła na tyle duże, by ciasto dało się nawinąć na serki, ale by nie zakryło ich w całości.

  2. Każdy serek przeciąć wzdłuż na pół, na dolnej części ułożyć 1-2 suszone śliwki i przykryć górną częścią.

  3. Serek ułożyć na wyciętym kole, brzegi ciasta zawinąć na górę i zlepić, dociskając palcami.

  4. Z reszty ciasta wyciąć podłużne, wąskie paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu serków.

  5. Na koniec posmarować kratkę rozmąconym żółtkiem.

  6. Zapiekać serki w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut, do zrumienienia wierzchu. Polecam podawać danie z zieloną sałatą lub rukolą.

Komentarze do przepisu (21)

bryssska 03 lipca 2018
Mój ideał ;-D
BEATA1978 03 lipca 2018
Cudne :)
catha 03 lipca 2018
Pyszne połączenie smaków!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki