Camembert smażony

Przepis dnia 2009-06-08
Camembert smażony
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Tosca
Po prostu pyszne i łatwe w przygotowaniu. :)

Składniki

  • serki camembert, 2 szt
  • jajko, 1 szt
  • Bułka tarta, do panierowania
  • żurawiny lub borówki, jako dodatek
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Serki obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce, dwukrotnie. Smażyć jak kotlety, ale na mniejszym ogniu, delikatnie przewracając, by nie uszkodzić skórki. Podawać z żurawiną lub borówkami.

  2. Dobre rady: nie dosalaj, nie dopieprzaj serków, mają byc łagodne, a już są słone, podsmażony serek warto włożyć na chwilę do nagrzanego piecyka, skórka stanie sie bardziej chrupiąca, a środek cudownie płynny...

Komentarze do przepisu (7)

lienka4 04 czerwca 2009
Znam to :) mój ukochany serek:) szkoda że tuczy;)
Tosca 05 czerwca 2009
No niestety... Kaloryczny to on jest baaardzo... Ale od czasu do czasu można sie skusić. :)
Konto usunięte 24 czerwca 2009
Uwielbiam to danie! Tyle że ja zawsze przekrawam serek w poprzek na pół i w ten sposób mam dwa cieńsze... Czytaj całość »
Uwielbiam to danie! Tyle że ja zawsze przekrawam serek w poprzek na pół i w ten sposób mam dwa cieńsze krążki. A taki przekrojony trzeba wówczas smażyć najpierw od przekrojonej strony, żeby panierka się ścięła zanim ser się rozpłynie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • serki camembert, 2 szt
  • jajko, 1 szt
  • Bułka tarta, do panierowania
  • żurawiny lub borówki, jako dodatek
  • olej do smażenia
Składniki