Camembert na ciepło

Camembert na ciepło
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KingMazur
To szybkie śniadanie w pierwotnej wersji polegało na włożeniu sera na 30 sekund do mikrofalówki i dodaniu żurawiny. Stwierdziłam, że jak najbardziej dżem z czerwonej porzeczki może zastąpić żurawinę w połączeniu z camembertem. Zapraszam również na bloga

Składniki

  • 1 ser typu camembert
  • 4 plasterki szynki westfalskiej
  • 2 orzechy włoskie
  • żurawina lub dżem z czerwonej porzeczki

Przygotowanie

  1. Ser rozciąć tak, żeby powstały dwa plastry, "wcisnąć" weń orzechy, owinąć każdy plaster dwoma plasterkami szynki. Wrzucić na suchą teflonową patelnię, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum. Po 2 min. obrócić ser. Chodzi o to, że ser ma być miękki, ale tak, żeby nie wylewał się na patelnię.

Komentarze do przepisu (2)

biancorossa 05 sierpnia 2011
Wygląda smakowicie:)
madziak 05 sierpnia 2011
Smaże ser w całości na patelni pod pokrywką. Rozcinam dopiero na talerzu, podaję oczywiście nierozłącznie z... Czytaj całość »
Smaże ser w całości na patelni pod pokrywką. Rozcinam dopiero na talerzu, podaję oczywiście nierozłącznie z żurawiną. Z szynką nie próbowałam, boję się, że "przyćmi" on delikatny smak sera. Ale może kiedyś się skuszę....
Składniki
  • 1 ser typu camembert
  • 4 plasterki szynki westfalskiej
  • 2 orzechy włoskie
  • żurawina lub dżem z czerwonej porzeczki
Składniki