Calzone ZERO WASTE

Calzone ZERO WASTE
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Duży włoski pieróg z ciasta pizzowego z nadzieniem. U MNIE NADZIENIEM I DEKORACJĄ są resztki z lodówki i płody ogródkowe. Samo ciasto pyszne choć bardzo trudne w dekoracjach, więc trochę nie wyszło po mojej myśli.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 210 g
  • drożdże suszone instant 3/4 łyżeczki
  • letnia woda 150 ml
  • olej 1 łyżka
  • sól 3/4 łyżeczki
  • szczypta cukru
  • Nadzienie : pieczarki 125 g + pieprz cytrynowy
  • szynka gotowana ok. 90 g
  • 3-4 dymki
  • ketchup 2-3 łyżki
  • Dekoracja: plaster salami, pomidorki koktajlowe, oliwki, małe ogórki, czosnek
  • dodatkowo odrobina żółtka + mleko do smarowania

Przygotowanie

  1. Warzywa do dekoracji pokroić, powycinać i osuszyć na ręcznikach papierowych.
    Ciasto.
    Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
    Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
    Zagniecione ciasto ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , na ok. 60 minut.
    Szynkę kroimy w kostkę, dymkę w paski.
    Pokrojone pieczarki smażymy z solą i pieprzem cytrynowym. Studzimy.

  2. Wyrośnięte ciasto mocno podsypujemy mąką i jeszcze raz krótko zagniatamy.
    Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy tam lekko rozwałkowane ciasto.
    Palcami rozklepujemy na duże kółko.
    1/3 ciasta smarujemy ketchupem ( boki zostawiamy wolne ).
    Prawie po środku układamy nadzienie, szynkę, dymkę i pieczarki.
    Posługując się papierem zamykamy ciasto w pieróg, zostawiając na dole kilka cm wolnego ciasta.

  3. Z zostawionego ciasta wycinamy paski, skręcamy lub zwijamy z kawałkami szynki i nakładamy na pieroga.
    Bardzo trudno pracować z takim klejącym ciastem, dlatego w części zrezygnowałam z tych ozdób.
    Resztę ciasta odcięłam, skręciłam w ułożyłam na łączeniu.
    Ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

  4. Rozłożyć dekoracje.
    Piec w 200 C przez ok. 30 minut.

  5. Idealna przekąska dla 3 osób.

Komentarze do przepisu (12)

Nevermore 27 lipca
Bajeczka, jak zwykle i szkoda kroić takie cudo, pycha :)
fafiatko 27 lipca
Ale pieknosci!
smaker 28 lipca
Wygląda pięknie :) Kolejny raz jesteśmy pod wrażeniem kreatywności!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: mąka pszenna 210 g
  • drożdże suszone instant 3/4 łyżeczki
  • letnia woda 150 ml
  • olej 1 łyżka
  • sól 3/4 łyżeczki
  • szczypta cukru
  • Nadzienie : pieczarki 125 g + pieprz cytrynowy
  • szynka gotowana ok. 90 g
  • 3-4 dymki
  • ketchup 2-3 łyżki
  • Dekoracja: plaster salami, pomidorki koktajlowe, oliwki, małe ogórki, czosnek
  • dodatkowo odrobina żółtka + mleko do smarowania
Składniki