Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami.

Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami.
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Z podanego przepisu wyszły 3 calzone. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Polecam, są bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • mąka poznańska typ 500 - 3 szklanki
  • Cukier 4 łyżeczki
  • płaska łyżeczka soli
  • Olej roślinny 6 łyżek
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • Farsz:
  • ser mozzarella 125 gram
  • ser gouda starty 3 łyżki
  • smażone pieczarki z cebulą
  • Suszone pomidory
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • jajko kurze do posmarowania calzone

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Wymyte pieczarki kroimy w kostkę, cebule również kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu do ich miękkości. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Usmażone pieczarki z cebulką studzimy. Żółty ser trzemy przez duże oczka, suszone pomidory z oleju i ser mozzarella kroimy w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodajemy drobno pokrojony koper, starty żółty ser, ser mozzarella i pomidory suszone. Wszystkie składniki mieszamy.

  2. Wykonanie calzone:

    Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Na placki układamy farsz, zlepiamy duże pierogi. Zlepione calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  3. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzone do piekarnika.

  4. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do pięknego zarumienienia się calzone.

  5. Po upieczeniu studzimy na kratce.

  6. Ostudzone, ale tak żeby były ciepłe konsumujemy.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 31 marca 2019
Pyszności :)
Docherro 31 marca 2019
Pyszne!:)
bryssska 01 kwietnia 2019
Pychota ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • mąka poznańska typ 500 - 3 szklanki
  • Cukier 4 łyżeczki
  • płaska łyżeczka soli
  • Olej roślinny 6 łyżek
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • Farsz:
  • ser mozzarella 125 gram
  • ser gouda starty 3 łyżki
  • smażone pieczarki z cebulą
  • Suszone pomidory
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • jajko kurze do posmarowania calzone
Składniki