Burgery z cukinii i ricotty

Burgery z cukinii i ricotty
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Zdrowo i smacznie

Składniki

  • 2 cukinie (ok. 50 dag)
  • 20 dag ricotty
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek
  • 2 cebule dymki
  • papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Cukinie umyłem , osuszyłem , odciąłem końce , pokroiłem w kostkę. Dymkę oczyściłem opłukałem , posiekałem razem ze szczypiorem. Chili umyłem , usunąłem nasiona i posiekałem razem z osączonymi z zalewy oliwkami.
    Rozdrobnione warzywa włożyłem do miski , dodałem pokruszony ser , żółtka, bułkę tartą i posiekaną natkę. Doprawiłem solą i pieprzem. Masę warzywną starannie wymieszałem i na koniec połączyłem z ubitym na sztywno białkami.
    Uformowałem małe placuszki. Na patelni rozgrzałem olej. Włożyłem burgery i usmażyłem na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 18 listopada 2014
Boskie, zdrowe, wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne te Twoje burgery - pycha! :D
mufinka 19 listopada 2014
Fantastyczne! Pożeram wzrokiem! :)))
Konto usunięte 19 listopada 2014
przepis mnie zaintrygował,zabieram:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 cukinie (ok. 50 dag)
  • 20 dag ricotty
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek
  • 2 cebule dymki
  • papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki