Burger domowy a’la ŁapSmak

Burger domowy a’la ŁapSmak
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: lapsmak
W tych czasach burgery są wszędzie, w każdej budce z jadłem w każdym sklepie ale nic nie zastąpi takich własnej roboty. Niby wszyscy je jedza niby wszyscy je robią ale dobry okaz to sztuka wymagająca odrobiny wprawy. Zapytacie , o co mu chodzi z tymi burgerami? Niby żadna filozofia: kupić mielone mięso, wbić jajko, dodać surowej cebulki, pach! na patelnię z odrobiną tłuszczu, obsmażyć, włożyć w kajzerkę i poupychać dodatki. I już, gotowe. Guzik prawda. Poniżej znajdziecie kilka praktycznych wskazówek jak przygotować porządnego soczystego Mr.Burgera..

Składniki

  • 400 g dobrego wołowiny mielonej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • odrobina świeżej kolendry
  • 1/2 pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z cytryny
  • pieprz oraz sól
  • 1 mała podduszona cebulka
  • 2 łyżki uprażonego kminu rzymskiego
  • Dodatki:
  • duże bułki wieloziarniste
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • cebula (najlepiej czerwona ale nie

Przygotowanie

  1. Składniki
    400 g dobrego wołowiny mielonej
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 pęczka pietruszki
    odrobina świeżej kolendry
    1/2 pęczek koperku
    3 ząbki czosnku
    sok z 1/2 cytryny
    skórka z cytryny
    pieprz oraz sól
    1 mała podduszona cebulka
    2 łyżki uprażonego kminu rzymskiego
    Dodatki
    duże bułki wieloziarniste
    pomidor
    ogórek konserwowy
    cebula (najlepiej czerwona ale nie

Składniki
  • 400 g dobrego wołowiny mielonej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • odrobina świeżej kolendry
  • 1/2 pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z cytryny
  • pieprz oraz sól
  • 1 mała podduszona cebulka
  • 2 łyżki uprażonego kminu rzymskiego
  • Dodatki:
  • duże bułki wieloziarniste
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • cebula (najlepiej czerwona ale nie
Składniki