Buraczane kopytka z odzysku

Buraczane kopytka z odzysku
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kolejny przepis z nowej kategorii: Kuchenny recykling. Bardzo proste kopytka. Zostało mi z poprzedniego dnia 4 łyżki ugotowanych ziemniaków. Szkoda mi było wyrzucać, bo ogólnie nie lubię wyrzucać jedzenia. Jeden burak też się znalazł. Ale równie dobrze może być garść szpinaku, jedna marchew, czy nawet kawałek dyni. Kopytka wyszły pyszne, lekko słodkawe, co jest zasługą buraka, i polane rumianą cebulką. Danie bardzo tanie, a treściwe i smaczne.

Składniki

  • 4 łyżki gotowanych ziemniaków
  • 1 burak, ugotowany, przetarty lub zmiksowany na puree
  • 1 jajko
  • około 1- 1,5 szklanki mąki
  • Cebulka do polania kopytek:
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 1 łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy puree buraczane, jajko i mąkę. Zagniatamy. Nie powinno się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj mąki. Formujemy wałek, spłaszczamy i kroimy kopytka.
    Zagotowujemy wodę w większym garnku i solimy ją.
    Kopytka gotujemy do wypłynięcia. I polewamy rumianą cebulką.

  2. Cebulkę rumienimy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem.

Składniki
  • 4 łyżki gotowanych ziemniaków
  • 1 burak, ugotowany, przetarty lub zmiksowany na puree
  • 1 jajko
  • około 1- 1,5 szklanki mąki
  • Cebulka do polania kopytek:
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 1 łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego
  • sól, pieprz
Składniki