Bułki z kapustą i grzybami

Bułki  z kapustą i grzybami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo pyszne domowe bułki z kapustą i grzybami mięciutkie i chrupiąca skórka polecam.

Składniki

  • Drożdże świeże 25 gr
  • Mąka pszenna typ 450 500 gr
  • Cukier łyżka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • Ciepła woda 240 ml
  • Kapusta kiszona 1 kg
  • Grzyby suszone 40 lub 50 gr
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na noc.

  2. Kiszoną kapustę przepłukać zimną wodą odcisnąć z wody dodać grzyby wyjęte zwody i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną kapustę zlać na durszlak by pozbyć się wody i odstawić do ostygnięcia ,po ostudzeniu doprawić solą i pieprzem do smaku ,kapustę z grzybami można ugotować dzień wcześniej ,

  3. Mąkę wsypuję do miski dodaję sól ,drożdże rozpuszczam w wodzie z cukrem wlewam do miski i zagniatam ciasto ,w miarę potrzeby dosypuję mąki lub dolewam wody jak jest taka potrzeba .Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 lub 1,5 godziny.

  4. Wyrośnięte ciasto wyciągam na podsypaną mąką stolnicę dzielę na kawałki u mnie 12 ,rozwałkowuję średniej wielkości placki nakładam farsz z kapusty sklejam bułki by farsz był w środku. Gotowe układam na wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem dużą blaszkę sklejaną częścią do dołu. Po dokładne wykonanie odsyłam do filmu który bedzie na koncu przepisu.

  5. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni następnie piekę w 200 stopniach na środkowej półce bez termo obiegu 35 minut .Gotowe bułeczki wyciągam i czekam aż ostygną i można zajadać polecam są pyszne i życzę smacznego .

Składniki
  • Drożdże świeże 25 gr
  • Mąka pszenna typ 450 500 gr
  • Cukier łyżka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • Ciepła woda 240 ml
  • Kapusta kiszona 1 kg
  • Grzyby suszone 40 lub 50 gr
  • Pieprz i sól do smaku
Składniki