bułki wieloziarniste

bułki wieloziarniste
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
z podanej porcji wyszło mi 7 bułek :)

Składniki

  • 20 dkg mąki żytniej
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 400 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • po trochu dyni, słonecznika, siemienia lnianego
  • szczypta czarnuszki, kminku
  • jajko roztrzepane do posmarowania

Przygotowanie

  1. do miski wsypać obie mąki, drożdże, miód, sól, olej, ziarna (ale zostawić troszkę do posypania), czarnuszkę, kminek i wodę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i odstawić na 30 min. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, lekko posypać mąką.Formować bułeczki i układać na blaszce, każdą bułkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 180 stopniach 30 minut. Smacznego

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 17 lutego 2013
jakiego przemiału mąki żytniej do nich użyłaś? śliczne są :)) po zdjęciu wygląda jak 750 tka, ale głowy... Czytaj całość »
jakiego przemiału mąki żytniej do nich użyłaś? śliczne są :)) po zdjęciu wygląda jak 750 tka, ale głowy nie daję..
anetas197601 17 lutego 2013
już sprawdzam, mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 :)) dzięki :)
Konto usunięte 17 lutego 2013
oki, bo będę je jutro robiła :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 dkg mąki żytniej
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 400 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • po trochu dyni, słonecznika, siemienia lnianego
  • szczypta czarnuszki, kminku
  • jajko roztrzepane do posmarowania
Składniki