Bułki razowe

Przepis dnia 2013-05-12
Bułki razowe
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kibi87
Zdrowe bułki na mące żytniej razowej

Składniki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na bułeczki połączyć i dobrze wyrobić mikserem końcówki haki. Uformować kulę i umieścić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułeczkę, oprószyć mąką, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.

  2. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy) np. końcem drewnianej łyżki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 5 minut. Nagrzać piekarnik, spryskać zraszaczem do kwiatów kilka razy, piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.

  3. Przepis pochodzi z mojewypieki.blox.pl z małymi zmianami.

Komentarze do przepisu (9)

Mole3 14 marca 2011
To co tygryski lubią najbardziej - pieczywo domowej roboty. Mniam!
annawk 16 marca 2011
taki chrupiacy początek dnia może zwiastować tylko dobry jego bieg
palooka 17 marca 2011
apetycznie wyglądają Twoje bułeczki. Uwielbiam razowe pieczywo.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki