Bułki grahamki

Przepis dnia 2010-02-19
Bułki grahamki
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Grazenka
smaczne,chrupiące, cudnie pachną.

Składniki

Przygotowanie

  1. Z drożdży , cukru,1/2 szkl mąki i 1/2 szkl.wody zrobić rozczyn. Odstawić aż ruszy. Pszenicę zemleć w młynku na drugą mąkę, również zemleć kminek.

  2. Gdy rozczyn zacznie bąbelkować przelać go do miski, dodać ,pozostałą mąkę ,drożdże , wodę ,sol, kminek i wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki.

  3. Pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć lnianą serwetą .

  4. Gdy podwoi swoją objętość , nabierać łyżką kawałki ciasta, formować bułeczki . Układać na wysmarowanej blaszce. Naciąć ostrym nożem wierzch bułki. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać nasionkami.

  5. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 210*C przez 15-20 min.

Komentarze do przepisu (3)

ilina83 19 lutego 2010
jaką mąkę dodajesz do ciasta?
ilina83 19 lutego 2010
jaką mąkę dodajesz do bułek?
Grazenka 19 lutego 2010
Do ciasta dodaję 400 g mąki pszennej i 100 g pszenicy mielę , co daje dosyć gruboziarnistą mąkę .
Z odrobina... Czytaj całość »
Do ciasta dodaję 400 g mąki pszennej i 100 g pszenicy mielę , co daje dosyć gruboziarnistą mąkę .
Z odrobina kminku są naprawdę smaczne.
Składniki
Składniki