Bułki cynamonowe z nadzieniem jabłkowym

Bułki cynamonowe z nadzieniem jabłkowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Moje doświadczenie z bułeczkami cynamonowymi ograniczało się do tych, które kupowałam, albo w piekarni, albo pakowane w USA. Od dawna jednak chciałam je upiec sama, podobnie jak oryginał: z cukrem, cynamonem i z jabłkami. Okazały się nie tak skomplikowane jak przypuszczałam i jestem pewna, że każdy, kto raz ich spróbował, już nigdy nie będzie chciał zjeść kupnych.

Składniki

  • CIASTO:
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 500 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie drożdży
  • NADZIENIE:
  • 30 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jabłko
  • GLAZURA:
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g serka śmietankowego
  • 20 g masła
  • trochę mleka

Przygotowanie

  1. Przygotowac ciasto drozdzowe. W misce z maka, sola, cukrem i jajkiem zrobic wglebienie i wsypac do niego drozdze. Podgrzac mleko z maslem az maslo sie rozpusci i polac nim drozdze. Ugniesc ciasto recznie lub za pomoca robota kuchennego i odstawic przykryte w cieplym miejscu na 1-1,5 godziny.
    Nastepnie ciasto rozwalkowac na prostokat, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarowac maslem i posypac na wierzchu mieszanką cukru i cynamonu. Zetrzec jablko, wycisnac z niego sok i rozprowadzic na mieszaninie cukru i cynamonu pozostawiajac margines 2 cm od brzegu.

  2. Ciasto zwinac z dluzszego boku, a nastepnie pokroic w plastry o grubosci 2-3 cm. Umiescic kawalki w natłuszczonym naczyniu zaroodpornym, przykryc i odstawic w cieple miejsce na kolejne 30 minut.
    W miedzyczasie przygotowac glazure. Cukier puder przesiac i wymieszac z miekkim maslem i serkiem smietankowym. Dodac troche mleka, az do uzyskania lekko lepkiej konsystencji.
    Piec bulki w dwóch naczyniach zaroodpornych w temp.180° C (góra / dół) przez ok. 20 minut. Ewentualnie okryc je folia aluminiowa na kilka ostatnich minut, aby sie nie przypalily.

  3. Rozprowadzic glazure bezposrednio po upieczeniu i najlepiej podawac bulki na ciepło. Ale oczywiscie smakuja tez na zimno.

  4. Krazki mozna tez piec osobno, na blasze wylozonej papierem do pieczenia.

Komentarze do przepisu (8)

Dariusz-D 17 marca
Bardzo apetyczne bułeczki :-)
Docherro 17 marca
Jakie pyszne bułeczki,świetny przepis:)
Nevermore 17 marca
Mniam, mniam, mniam, tylko dlaczego ja zawsze takie pychotki widzę o tej porze ;p
Super buły, do porannej kawy... Czytaj całość »
Mniam, mniam, mniam, tylko dlaczego ja zawsze takie pychotki widzę o tej porze ;p
Super buły, do porannej kawy ideał :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 500 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie drożdży
  • NADZIENIE:
  • 30 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jabłko
  • GLAZURA:
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g serka śmietankowego
  • 20 g masła
  • trochę mleka
Składniki