Bułki

Bułki
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Tosca
Smaczne bułeczki domowej roboty. Zachowują świeżość nawet do 3 dni. :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Do mleka dodać cukier i drożdże, lekko zamieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać na sucho, by drożdże nie miały z nią styczności. Dodać oliwę i rozczyn drożdży. Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie i składanie. Ma być ciągnące i dość lepkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoja objetość.

  2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i przgotować blaszkę wyłożoną pergaminem. Za wyrośniętego ciasta formowac bułeczki. (Mogą lepić sie do rąk, w takim wypadku nacierać dłonie mąką.) Uformowane bułeczki posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec ok 15-20 minut. Jeśli zbyt szybko sie zrumienią obniżyć temperaturę do 180 st. Smacznego!

Komentarze do przepisu (15)

klaudyna1957 29 lipca 2009
spróbuje możne mi wyjdą jeszcze bułeczek nie piekłam.pozdrawiam
tgrzesik 30 lipca 2009
A ile dekagramow ma 1/3 kostki drozdzy?
Tosca 31 lipca 2009
Szczerze mówiąc, nie wiem. Kupuję standardową kostkę "Drożdże babuni". Nie spotkałam się z innym wymiarem... Czytaj całość »
Szczerze mówiąc, nie wiem. Kupuję standardową kostkę "Drożdże babuni". Nie spotkałam się z innym wymiarem opakowania. To mała kosteczka, a nie mam akurat w domu, by sprawdzić.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki