Bułka Wielkanocna

Przepis dnia 2010-04-03
Bułka Wielkanocna
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Idealna zarówno na co dzień jak i na śniadanie wielkanocne.

Składniki

  • mąka, 500g
  • letnie mleko, 1/4l.
  • 2, jaja
  • cukier, 70g
  • masło, 120g
  • kandyzowana skórka cytrynowa, 50g
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, we wgłębieniu mąki przygotowujemy rozczyn: kruszymy drożdże, wlewamy ciepłe mleko, mieszamy z niewielką ilością mąki – przykrywamy ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia. Jaja ubijamy z cukrem, solą, przyprawami i skórką z cytryny. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy ubite jajka i wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i elastyczne oraz będzie odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w misce do wyrośnięcia.

  2. Dzielimy na cztery części, formujemy kulę. Tortownicę natłuszczamy, układamy obok siebie w tortownicy 4 kule i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, niech rośnie. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy ca 40 minut do tzw. suchego patyczka. Bułkę podajemy do śniadania wielkanocnego jest wspaniała i pachnąca.

Komentarze do przepisu (2)

irma 02 kwietnia 2010
Bułeczki wyglądają apetycznie, ale nie napisałaś ile potrzeba drożdży, a poza tym na zdjęciu bułeczki nie... Czytaj całość »
Bułeczki wyglądają apetycznie, ale nie napisałaś ile potrzeba drożdży, a poza tym na zdjęciu bułeczki nie wyglądają na kule. Pozdrawiam świątecznie.
Konto usunięte 05 kwietnia 2010
Właśnie... zdjęcie przedstawia zupełnie inne bułeczki niż te o których piszesz w przepisie. Piszesz o kulach... Czytaj całość »
Właśnie... zdjęcie przedstawia zupełnie inne bułeczki niż te o których piszesz w przepisie. Piszesz o kulach pieczonych obok siebie (ściśniętych) a tu jakieś plecione bułeczki posypane makiem... Hm...
Składniki
  • mąka, 500g
  • letnie mleko, 1/4l.
  • 2, jaja
  • cukier, 70g
  • masło, 120g
  • kandyzowana skórka cytrynowa, 50g
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
Składniki