bułeczki z aronią

bułeczki z aronią
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
pyszne bułeczki drożdżowe a aronia podkreśla smak

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 8 dag drożdży,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • ok 1 kg mąki,
  • FARSZ:
  • aronia ( może być mrożona albo świeża)
  • cukier

Przygotowanie

  1. ciasto: z wody , mleka , cukru , soli , drożdży , 1 szklanki mąki zrobić rozczyn, jak podrośnie dodać resztę składników zagnieść ciasto , wyrabiać tak długo aż będzie odstawać od rąk, odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką, gdy podrośnie nabierać kawałki ciasta, i dawać w środek po dwie łyżeczki aroni i łyżeczkę cukru. zawjać bułeczki. i układać na wysmarowaną formę olejem i odstawić niech wyrosną i piec na złoty kolor i po wyciągnięciu z piekarnika gorące smarować lukrem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 3 łyżek ciepłej wody.

Komentarze do przepisu (4)

aniatereska90 25 lipca 2010
jestem ciekawa ich smaku, ponieważ aronię spożywałam tylko pod postacią soku lub wina :D muszę wypróbować... Czytaj całość »
jestem ciekawa ich smaku, ponieważ aronię spożywałam tylko pod postacią soku lub wina :D muszę wypróbować jak dojrzeje aronia :) Pozdrawiam.
wiola1100 26 lipca 2010
śliczne wszystkie takie równiutkie
awepa 31 marca 2012
Ale apetycznie wyglądają :-) do ulubionych:-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 8 dag drożdży,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • ok 1 kg mąki,
  • FARSZ:
  • aronia ( może być mrożona albo świeża)
  • cukier
Składniki