Buleczki Swinki

Przepis dnia 2015-09-12
Buleczki Swinki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: prezesewa
Swietne buleczki, nadziewane,w sam raz dla dzieci niejadkow, a i my chetnie po nie siegniemy

Składniki

Przygotowanie

  1. 1) Ciasto drozdzowe:
    40 dag maka,sol,cukier,jogurt, cieple mleko +drozdze w nim rozpuszczone,jajko-wszystko zagniesc na jednolita mase, uformowac kule i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci

    2) Ciasto maslane:
    15 dag maki wyrobic(zagniesc) z 150 gram masla.


  2. 3)Farsz:
    boczek pokrojony w kosteczke , 1 cebule pokrojona w kosteczke i pieczarki podsmazamy na patelni , na zloty kolor,odstawiamy.

  3. 4 )wyrosniete ciasto drozdzowe zagniatamy z ciastem maslanym , nastepnie rozwalkujemy na placek 5 mm ,wykrawamy szklanka kolka-to beda glowy swinek.Na nie nakladamy farsz,posmarowac brzegi woda i przykryc drugim kolkiem,dobrze zlepic brzegi,ukladac na blaszce; .Malutkim kieliszkiem lub naparstkiem wykrawamy malutkie koleczka-to beda noski swinek, ktore naklejamy na srodku glowek swinek,patyczkiem robimy male wglebienia w nosku.Nastepnie wykrawamy malutkie trojkaciki-to beda uszki swinek,doklejamy .mozna zrobic oczki z ziarenek pieprzu.Tak uformowane swinki zostawiamy do podrosniecia jeszcze ok 20 min. Piekarnik nastawic na 175 z termoobiegiem,posmarowac kazda swinke bialkiem i wstawic do pieczenia .Piec ok 25-30 min ( az beda rumiane).
    Piekarnika nie trzeba rozgrzewac wczesniej.

Komentarze do przepisu (2)

renka 10 września 2015
Mam takie świnki na swoim profilu,fajne ryjki do schrupania -)))
paskudna2206 11 września 2015
Reniu, byłam w niedzielę na dożynkach i właśnie takich próbowałam:)) są świetne:) nawet mój Patryk zjadł,... Czytaj całość »
Reniu, byłam w niedzielę na dożynkach i właśnie takich próbowałam:)) są świetne:) nawet mój Patryk zjadł, mimo że farsz był grzybowy:))
Składniki
Składniki