Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo długo świeże, pyszne bułeczki.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 65
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 647
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 66
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 82
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 65
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 647
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 66
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 82
Składniki
Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i 4 łyżkami wody. Odstawić do wyrośnięcia na 15min. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt twarde. Uformować z ciasta kulę. Posmarować ją delikatnie olejem roślinnym i przełożyć do miski. Odstawić na 0,5 - 1 godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. Można uformować bułki o dowolnym kształcie. Jeśli ciasto będzie się kleić nie podsypywać go mąką tylko natłuścić ręce olejem lub oliwą.
Gotowe bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40- 60min. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki spryskać spryskiwaczem z olejem lub posmarować olejem przy pomocy pędzla. Boki spryskać wodą. Piec około 20min. w temperaturze 180°C. Bułki powinny być wyraźnie zarumienione.