Bruschetta z pesto, kozim serem i pomidorkami

Przepis dnia 2020-11-23
Bruschetta z pesto, kozim serem i pomidorkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Pyszna, chrupiąca i szybka w przygotowaniu przekąska, która niesie ze sobą cudowną grę smaków i aromatów. Możemy serwować ją jako przystawkę, samodzielne danie lub jako dodatek do zupy.

Składniki

  • 150 g grzanek typu bruschetta*
  • 1 szklanka mini pomidorków
  • 100 g rolady z koziego sera
  • pęczek świeżego oregano
  • PESTO:
  • 1 drzewko bazylii
  • 1 pęczek oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 30 g parmezanu
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • * Grzanki możemy przygotować samodzielnie z ulubionego pieczywa np. bagietki lub ciabatty

Przygotowanie

  1. Orzeszki pinii prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki bazylii i oregano przekładamy do rozdrabniacza dodając uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Grzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia*, smarujemy je pesto i układamy na nich plasterki rolady z koziego sera oraz mini pomidorki koktajlowe. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do momentu roztopienia sera). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy je świeżymi listkami oregano i gotowe! :)

  3. * Jeśli samodzielnie przygotowujemy grzanki to najpierw skropmy kawałki pieczywa oliwą i podpieczmy je w piekarniku, aby nabrały chrupkości, a następnie postępujmy jak w przepisie.

  4. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (15)

Maudie 14 listopada 2020
Jak pięknie się prezentują :)
Facet_w_kuchni 15 listopada 2020
Wyglądają i (pewnie) smakują obłędnie <3
KulinarnaChwila 15 listopada 2020
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g grzanek typu bruschetta*
  • 1 szklanka mini pomidorków
  • 100 g rolady z koziego sera
  • pęczek świeżego oregano
  • PESTO:
  • 1 drzewko bazylii
  • 1 pęczek oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 30 g parmezanu
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • * Grzanki możemy przygotować samodzielnie z ulubionego pieczywa np. bagietki lub ciabatty
Składniki