Brukselka z chili i miodem

Przepis dnia 2016-10-19
Brukselka z chili i miodem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Brukselka z chili i miodem

Składniki

  • 0,5 kg brukselki
  • 1 mała chili
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Przygotowanie

  1. Brukselkę myjemy, oczyszczamy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości. Jeżeli chcecie zachować jej kolor, zaraz po ugotowaniu wrzućcie ją do miski z zimną wodą i lodem. Z oliwy, miodu, soku z cytryny, rozdrobnionego czosnku, soli i pokrojonego w cienkie plasterki chili robimy sos. Brukselkę dokładnie odcedzamy, polewamy sosem, dorzucamy poszatkowaną natkę. Posypujemy ziarnami siemienia lnianego.

Komentarze do przepisu (5)

Futka 17 października 2016
Boska jest! Połączenie pyszne, aromatyczne i zdrowe - mniam <3
bellamozzarella 17 października 2016
smakowite połàczenie ;-) moje smaki ;-)
GREGORHSPEED 17 października 2016
Kradnę! Uwielbiam, ubóstwiam brukselkę <3 Cudo <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg brukselki
  • 1 mała chili
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Składniki