Boczniaki po kaszubsku, czyli wege śledzie

Boczniaki po kaszubsku, czyli wege śledzie
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Dziś wychodzę do Was z propozycją obłędnie smacznych, pachnących i aromatycznych boczniaków po kaszubsku, które Wasi bliscy na pewno będą z apetytem podjadać. Są naprawdę dobre! U mnie pierwsza porcja już zniknęła i musiałam zrobić drugą ;)

Składniki

  • (porcja na mały półmisek)
  • 250g boczniaków
  • 1 cebula
  • 3-4 suszone śliwki (albo rodzynki, morele... ja akurat miałam śliwki)
  • 1 nieduży kiszony ogórek
  • 1 duży liść laurowy lub 2 mniejsze
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kilka goździków
  • niepełna łyżeczka ostrej papryki (lub mniej jeśli lubisz mniej ostro niż ja)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka gorczycy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki octu (do smaku)
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia + 2 łyżki do gotowego dania
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone boczniaki kroimy w grubsze pasy, ewentualnie dzielimy na kawałki wielkością przypominające kawałki śledzia. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy je na rumiano z obu stron. Usmażone, odsączamy na ręczniku papierowym.

  2. Cebulkę kroimy w półplasterki, a śliwkę (czy to tam mamy pod ręką i lubimy) w paski lub kostkę. Smażymy je na rozgrzanym oleju po boczniakach, aż cebulka zmięknie.

  3. Do mięciutkiej cebulki dodajemy wszystkie przyprawy poza octem, sosem sojowym, majerankiem, gorczycą, koncentratem pomidorowym i wodą.
    Smażymy razem jeszcze jakieś 5 minut.

  4. Po tym czasie dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, ocet (na początek mniej, później można dolać), majeranek i gorczycę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 5-7 minut.

  5. Teraz dodajemy do patelni boczniaki, mieszamy i smażymy razem 2-3 minuty, aż grzyby się podgrzeją.

  6. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy trzymać nasze danie. Czy to słoik, czy plastikowy pojemnik na żywność...
    Dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę kiszonego ogórka. Mieszamy i odstawiamy na bok.
    Po ostudzeniu chowamy do lodówki i zjadamy w ciągu 3 dni, ale mało prawdopodobne, że tyle poleży ;)
    Super smakują i na ciepło, i na zimno. Ale ja wolę na zimno ;)







    Smacznego!!!!

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 21 grudnia 2018
Wyglądają rzeczywiście jak śledzie, a odpowiednie przyrządzenie sprawia, że są pyszne :) Zresztą jako jedne... Czytaj całość »
Wyglądają rzeczywiście jak śledzie, a odpowiednie przyrządzenie sprawia, że są pyszne :) Zresztą jako jedne z nielicznych grzybów mają wartości odżywcze i zdrowotne :)
Ja biorę talerzyk ;)
konhambos 21 grudnia 2018
Jaki to jest genialny przepis!!!
Zabieram do wypróbowania...
DomowaPiwniczka 25 grudnia 2018
mmm...mniam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • (porcja na mały półmisek)
  • 250g boczniaków
  • 1 cebula
  • 3-4 suszone śliwki (albo rodzynki, morele... ja akurat miałam śliwki)
  • 1 nieduży kiszony ogórek
  • 1 duży liść laurowy lub 2 mniejsze
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kilka goździków
  • niepełna łyżeczka ostrej papryki (lub mniej jeśli lubisz mniej ostro niż ja)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka gorczycy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki octu (do smaku)
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia + 2 łyżki do gotowego dania
  • 0,5 szklanki wody
Składniki