Boczek w maggi

Boczek w maggi
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kotek78
Ten przepis dostałam od teściowej. Dobry jest na różne okazje jako przekąska. Można go modyfikować według swojego uznania, ale ze względu na maggy radzę uważać, gdyż można przesadzić z doprawianiem.

Składniki

  • 1 kg. boczku świeżego ze skórą
  • 0,5 szkl. maggy ( używam Winiary ) szklankę dopełnić wodą
  • smalec do posmarowania brytfanny lub rondla

Przygotowanie

  1. Boczek umyć i osuszyć. Jeśli chcemy wzbogaconą wersję boczku to teraz możemy przyprawy wsmarować w boczek: pieprz, odrobina papryki słodkiej i przyprawy prowansalskie.
    Dno brytfanny wysmarować smalcem i włożyć boczek.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i lekko rumienimy z obu stron po czym zalewamy rozcieńczoną maggy i pieczemy pod przykryciem ok. 1 godz.

    Po upieczeniu z boczka ściągamy skórę uważając by się nie poparzyć. (skóra lepiej się ściąga, gdy boczek jest jeszcze ciepły).
    Następnie boczek układam na półmisku i zalewam wywarem z pieczenia. Zostawiamy do ostygnięcia po czym dajemy do lodówki by nam wywar stężał a na wierzchu utworzy się warstwa smalcu.
    Co do galaretki to oczywiście mi nie zawsze ona wychodzi :)

    Podawać z białym pieczywem.

    Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

etui 14 czerwca 2014
Chyba chodzi o maggi..
kotek78 30 czerwca 2014
tak oczywiście maggi
Składniki
  • 1 kg. boczku świeżego ze skórą
  • 0,5 szkl. maggy ( używam Winiary ) szklankę dopełnić wodą
  • smalec do posmarowania brytfanny lub rondla
Składniki