Boczek rolowany

Przepis dnia 2010-12-29
Boczek  rolowany
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
jest pyszny, a podany z żurawiną to poezja!

Składniki

Przygotowanie

  1. Boczek dobrze umyć, osuszyć i natrzeć dużą ilością przypraw z obu stron. Cebulę pokroić w plastry i obłożyć gęsto boczek.. Przykryć folią aluminiową i wstawić w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień zdjąć z boczku cebulę i zwinąć w rulon dość ściśle. Bawełnianą nicią najlepiej szpagatem związać boczek i wsunąć do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C /termoobieg/ i piec pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. Piec dalej jeszcze ok.1 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć folię, w której jest boczek, aby ładnie się zarumienił. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (17)

tosziba2 26 grudnia 2010
slinka cieknie na sam widok ;-0
madziak 29 grudnia 2010
Droga Irmo jutro będę piekła boczek wg Twojego przepisu na sylwestrowe przyjęcie. Już się marynuje w lodówce.... Czytaj całość »
Droga Irmo jutro będę piekła boczek wg Twojego przepisu na sylwestrowe przyjęcie. Już się marynuje w lodówce. Dam znać jak wyszedł :) pozdrawiam serdecznie.
aktorod 09 stycznia 2011
Boczek wygląda wyśmienicie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki