Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób z masłem i czosnkiem to smaczny i pożywny dodatek do obiadu. Może też zastąpić niezdrowe chipsy w roli przekąski dla gości. Jeśli nie zależy ci na obfitym posiłku, z powodzeniem wystarczy ci za samodzielne danie. Bób to znakomite źródło pełnowartościowego białka (jest świetną alternatywą białka zwierzęcego dla wegan i wegetarian), witamin, minerałów i błonnika. Zdecydowanie warto włączać go do diety, zwłaszcza w czasie lata, gdy można kupić młode, najsmaczniejsze ziarna.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 577
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 35
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 342
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 577
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 35
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 342
Składniki
Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie. Jeśli dysponujesz naprawdę młodymi ziarnami zajmie to nie więcej niż 10 minut. Jeśli bób jest nieco starszy – około 15 minut. Gotuj bób tak długo, by łupiny stały się miękkie, ale ziarna pozostały sprężyste (nie mogą się rozpadać). Po ugotowaniu odcedź i opłucz wodą. Młody bób nie wymaga obierania. Warto zostawić go w łupinach, ponieważ zawierają najwięcej błonnika.
Roztop na patelni (na niewielkiej mocy palnika) masło i dodaj do niego bardzo drobno posiekany czosnek. Podgrzewaj dosłownie przez chwilę, by czosnek się nie przypalił i nie stracił swoich cennych właściwości. Dołóż na patelnię bób i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowany bób serwuj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem możesz dodatkowo oprószyć go parmezanem.